Inca tanca les festes de Pasqua amb el tradicional Pancaritat a Santa Magdalena

Molta participació enguany al pancaritat de Santa Magdalena, que es va celebrar el passat diumenge 16 d’abril. Com és tradició, els inquers es varen trobar a primera hora del dematí a la plaça de Santa Maria la Major, des d’on varen emprendre camí cap al puig, acompanyats dels xeremiers i els gegants. Una vegada dalt del cim, varen poder gaudir d’una jornada de germanor, amb diverses activitats organitzades per l’ajuntament com jocs infantils, una ballada popular i un concurs de paelles. Però els cristians varen tornar a posar l’accent en l’origen religiós d’aquesta festa i es varen reunir a l’ermita per celebrar l’eucaristia, que va estar presidida pel rector de la UP, Carles Seguí.


En l’homilia, el rector va recordar que el pancaritat que s’estava celebrant neix del testimoni de Santa Maria Magdalena, la primera dona que es va trobar la tomba buida i que va donar testimoni de Jesucrist ressuscitat. Ella, com a bona deixeble de Jesús, va ser una de les primeres en experimentar com Jesucrist entra dins de qualsevol porta, per tancada que sigui, i ens regala el que més necessitam, el seu Esperit. I aquest Esperit es tradueix en la pau que ens desitja quan saluda als apòstols reunits amb aquestes paraules: “La Pau sigui amb vosaltes”. Mn. Carles Seguí explicà que a partir d’aquí “qualsevol circumnstància pot essser viscuda” i des d’ella també “neix una convivència que no és d’aquest món, com el pancaritat que celebram avui”.


El rector també es referí a Sant Tomàs, de qui l’Evangeli d’aquell dia relatà que hagué de ficar la mà i els dits a les llagues de Jesucrist per creure que havia ressuscitat. Mn. Carles Seguí comentà que el seu testimoni ens pot ajudar a depurar d’una malaltia religiosa que patim, sobretot als països desenvolupats, que és “la religiositat feta a mida, l’espiritualitat mundana”. I explicà que Tomàs havia viscut esdeveniments meravellosos amb Jesús, però que “després de l’escàndol de la creu ja no donava crèdit a res del que havia vist devora els apòstols i decideix viure-ho d’una forma personalista i intimista”. El rector apuntà però que els altres descobreixen una alegria que ell no tenia i per això el diumenge següent es fia i es reuneix amb ell. I conclogué assegurant que la fe cristiana no és intimista sinó comunitària, tal com Jesús digué: “allà on dos o més es reuneixin en nom meu, jo seré allà” i que podem viure d’aquesta experiència de fe sempre, des dels sagraments, la Paraula proclamada i la faternitat dels apòstols.


Aquest és el sentit de la festa del passat diumenge pels cristians inquers. Una dia de joia i celebració entorn a aquesta santa, apòstol dels apòstols, a qui el poble d’Inca ha venerat tants d’anys per ser un fidel testimoni de Jesucrist. Enmig de la bulla del diumenge i des les múltiples activitats lúdiques que s’organitzaren al puig, els fidels varen tornar a anunciar al Senyor, com a origen i fi de tots els pancaritats que es celebren a Mallorca.

Fotos: Ajuntament d’Inca


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: