Confraria de Santa Maria la Major

La Confraria de Santa Maria la Major fou fundada, amb la finalitat de fomentar el culte a Santa Maria la Major, Patrona de la Ciutat d’Inca i titular de la Parròquia en cap de la nostra ciutat. Una figura clau fou el Prevere Rvd. Vicenç Batle.

La Confraria és molt respectada pels inquers i per feligresia. La majoria dels confrares ho són de fa molts d’anys i es mantenen fidels a la cita anual en el dia de la Festivitat de Santa Maria la Major, i puntualment dipositen el seu donatiu o quota de l’any corresponent. Entre els confrares s’hi compten famílies senceres, amb la totalitat dels seus membres.

La Confraria recapta donatius dels confrares i altres feligresos devots de Santa Maria la Major durant tot l’any i fonamentalment en la jornada per excel·lència que és el dia de la Patrona, el Diumenge abans del Dijous Bo. El dissabte anterior (dia dels foguerons) se celebren les Completes i s’instal·la una taula, amb l’arxiu alfabètic de les fitxes dels confrares en una de les capelles de l’església parroquial. La presidenta, sempre auxiliada per altres membres destacats de la confraria regenta el petit despatx -obert durant el dissabte, en l’ofici de Completes, i tot el diumenge-, on hi acudeixen els confrares per a pagar el seu donatiu anual i recollir el rebut corresponent. A més, és el dia per a què algun feligrès devot de la Mare de Déu es pugui fer confrare, per a la qual cosa ha d’emplenar la fitxa corresponent. Es posen a la venda estampes, rosaris, estatuetes, … entre altres objectes del culte amb la imatge de Santa Maria la Major.

Els doblers recaptats –entre donatius i el producte de les vendes dels objectes- són fonamentalment destinats als ornaments florals i altres detalls per a engalanar la Mare de Déu i enaltir-ne la seva devoció durant les festes i solemnitats més assenyalades dins l’arc litúrgic, entre les que en destaquem, a més del propi dia de la Patrona, el de l’Ofrena Floral en el mes de maig, festa commemorativa de la Coronació de Santa Maria la Major. Per altra banda, d’aquests fons obtinguts, es paguen les misses pels sufragis dels confrares difunts durant l’any, i a altres contingències diverses, a més dels materials com fitxes dels confrares, caixonets per al seu arxiu, estampes i objectes de veneració amb la imatge de Santa Maria la Major.

Això no obstant, el gran gruix de la recaptació anual és entregada al Sr. Rector, que en disposa per a atendre les diverses necessitats de la parròquia

Des de 1993, es duu un llibre de comptes on s’hi fa constar el detall de la recaptació comptabilitzada en el dia de Santa Maria la Major i el seu destí, així com s’hi consignen les despeses efectuades pels distints conceptes durant l’any.

La presidenta de la Confraria de Santa Maria la Major, des de 1993 fina a 2009, ha estat la Sra. Joana Aina Corró Estrany, auxiliada per la Sra. Aina Saurina Corró fins a la seva mort, escaiguda en el juny de 2005. En l’octubre de 2010, la Sra. Joana Aina Corró Estrany ha cedit la Presidència a la Sra. Maria Mateu. La Sra. Joana Aina Corró va morir en el mes de novembre de 2015.

A %d bloguers els agrada això: