Durant molts d´anys fou l´organista de la Seu

El proper dia 12 de setembre tendrem el setè concert d´Orgue que cada dijous a les 12 es fan a la Parròquia de Santa Maria la Major i tenen molta acceptació entre els inquers. Sens dubte una bona oportunitat per poder escoltar a Mn. Bartomeu Veny, que durant molt d´anys fou l´organista de la Seu i ara ja està jubilat.

El Passat dia 29 hi va haver el concert d’Antoni Mulet, va presentar el mateix Mn. Baltasar Morell, Vicari de la Unitat de Pastoral. Va destacar en el seu currículum la feina feta fa molts d´anys a l´orgue de Santa Maria la Major en la seva restauració i la seva qualitat com a organista, restaurador i investigador.

Antoni Mulet mos va oferir un bon concert que al final del mateix fou molt aplaudit pel públic present a Santa Maria la Major. Entre els presents estava la Regidora de Cultura Alice Weber, que va destacar la importància del Cicle de Concerts d´Orgue de Santa Maria la Major per a la nostra ciutat i tota la illa.

          Aquets concerts són possibles gràcies al patrocini de l´Ajuntament d’Inca, que des de la seva Regiduria de Cultura donen suport a aquesta activitat musical.

          Col·laboren amb la realització la Unitat Pastoral de la Mare de Déu, la Parròquia de Santa Maria la Major ( coordinador: Bernat Forteza ) , la Fundació Cultural Es Convent i el Setmanari Dijous.

          El nostre Setmanari Dijous que sempre està al costat de les distintes activitats que es realitzen a Inca des de fa 44 anys per donar-los suport i publicitat. Com cada any setmana rere setmana vos anirem informant de cada concert. Amb una petita biografia del concertista i les peces del concert.

          Dia 12 de setembre tendrem Mn. Bartomeu Veny, un dels importants organistes de la nostra illa i reconegut arreu del mon. Sens dubte mos farà gaudir amb el seu concert i és un luxe tenir-lo des del principi als concerts d´Orgue d´Inca.

          El currículum de Mn. Veny és molt extens i ara vos oferim un petit tast del mateix: Bartomeu Veny Vidal, nat a Palma de Mallorca. Va fer els seus estudis de piano, orgue i harmonia amb Antoni Matheu. Cursà estudis superiors d’orgue en el Conservatori Superior de Música de Màlaga amb el Catedràtic Adalberto Martínez, obtenint el Títol superior d’orgue. Amplia els seus estudis d’orgue amb el Catedràtic del Conservatori de Milá: Giancarlo Parodi.

          Ha estat professor titular d’orgue del Conservatori Professional de Palma.

          Ha estat Organista titular de la Catedral de Mallorca. Es organista de la “Capella Mallorquina”.

           Va cursar estudis de Gregorià, Polifonia i Direcció coral a la Universitat de Sant Pius X de Salamanca, sota la direcció dels Pares: Tomás Luis de Manzárraga, José López Calo, Samuel Rubio, Pérez Jorge i Aníbal Sánchez Fraile.

          Ha donat recitals d’orgue a Palma i Pobles de Mallorca, a les Illes d’Eivissa i Menorca, a la Península, a USA, a vàries ciutats d’Alemanya i d’Itàlia, a Holanda, Varsovia, la República Dominicana, Croàcia, Rússia, Suïssa i Birmingham. Ha participat a la “SETMANA INTERNACIONAL D’ORGUE DE PALMA” a la “SETMANA DELS ORGUES HISTÒRICS DE PALMA,” EN EL FESTIVAL INTERNACIONAL D’ORGUE A LA SEU DE MALLORCA, i a la “SETMANA BACH” a l’església de Sant Mateu de Berlín.

          Ha sigut President de la Comissió Diocesana d’Orgues Històrics de Mallorca.

          Està en possessió del “Siurell d’argent” concedit per el President de les Illes Balears, i l’Insignia d’or de la Capella Mallorquina. “Una Mención especial” concedida per el Foment de Turisme de Mallorca”

          Ha enregistrat 6 CD´s i una cassette de Compositors Mallorquins. Un CD, “La Pasión del Señor en los Corales de J.S.Bach”, idea original seva. Un CD. “MAGNIFICAT Y VARIATIONES” a més d’altres enregistraments per ràdio i TV.

          És autor de Composicions per orgue vocals i orquestrals.

          Una FANTASIA per orquestra simfònica i un MAGNIFICAT per a orquestra de cambra, quartet de fusta de vent i Soprano, estrenades a l’Auditorium de Palma i publicades pel Consell de Mallorca.

          A Inca mos interpretarà aquestes peces: “ Gallardas (2º tono) de J. Bta. Cabanilles ; “ OFERTORIO del primo tono “ de G. F. Dandrieu ; “  Fantasia y Fuga BWV 561 “ de J. S. Bach ; “ SUITE Nº 4 de G. F. Haendel i “IV SONATA “ de C. Baguer.

          Avui dia 5, a les 12 podrem escoltar a Pedro Aguiló, un jove organista però amb un gran  talent en el món de l´orgue i que cada estiu podem escoltar a la nostra ciutat.

          Veniu a Santa Maria la Major a gaudir d´aquest Cicle de Concerts d´Orgue que cada estiu podem tenir a Inca.

                                                                                                 Guillem CollDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: