No perillen les imatges del Sant Crist ni dels patrons Sant Abdon i Sant Senén

          Quan encara ressonen les passades festes patronals en honor dels màrtirs perses Sants Abdon i Senén. Dijous passat ens vam veure sorpresos per la notícia que va facilitar a la missa de les 12 del rector de la Unitat de Pastoral Mn. Carles Seguí.

          Va manifestar que s’havia tancat la capella del Sant Crist causa de l’aparició de tèrmit coneguda popularment com formiga blanca i que a hores d’ara per precaució no sabem fins quan temps haurà de romandre així.

          Se celebrava la missa els dies feiners: dilluns, dimecres i divendres sempre que no hi havia funeral. Durant el dia moltes persones acudien a venerar la imatge del Sant Crist que gaudeix de molta devoció a Inca o Jesús Eucaristia en el seu bonic Sagrari.

          Ara la capella per prevenció es troba tancada als fidels i totes les misses es celebren a l’altar major de la Parròquia de Santa Maria la Major i la Reserva del Santíssim també es troba en el Sagrari que hi ha al costat del altar.

          El rector va donar a conèixer la notícia inesperada pels fidels, va dir que s’havia avisat a l’equip de restauració del Bisbat i s’ha de fer un tractament de forma immediata. El mateix durarà sobre uns sis mesos, a hores d’ara no se sap la importància del dany. El retaule està afectat per tèrmit més conegut popularment com formiga blanca.

          “Segons informació tècnica tèrmits són una classe d’insectes, d’aparença similar a les formigues, de manera que, en ocasions són conegudes com formigues blanques, tot i que no tenen cap relació amb aquestes.

          Els tèrmits viuen en comunitat construint nius i s’alimenten de la cel·lulosa que conté la fusta. Si bé es coneixen més de 3.000 espècies diferents de tèrmits, tot just mitja dotzena d’espècies de Tèrmits s’han adaptat als climes europeus convertint-se així en plagues.

          Els tèrmits són insectes que viuen en colònies amb grupsdiferenciats. La colònia de tèrmits forma un termiter en perpetu creixement “No corren cap risc – va prosseguir Mn. Seguí- les venerades imatges del Sant Crist ni dels Patrons Sants Abdó i Senén. El retaule s’haurà d’esperar als resultats del tractament, ara no es pot dir res.

          La capella del Sant Crist compta amb un retaule barroc d’autor anònim, predomina l’escultura i el moviment característic d’aquest estil. Va ser construït l’any 1667.

          Guarda la imatge del Sant Crist d’Inca, molt venerat des de fa molts segles. Anteriorment va estar en el desaparegut hospital de la ciutat que estava al costat de la parròquia. Per la seva tradició és conegut la suor prodigiós del mateix de 1607. Segons document que es troba al Museu Parroquial de Santa Maria la Major. Als carrers laterals del retaule es troben les escultures que representen a Sant Abdó i Sant Senén, patrons de la ciutat, vestits de militars romans.

          A l’àtic, un baix relleu molt important que representa Jesús en el davallament de la Creu.

          La porta del sagrari, del segle XVII, és un baix relleu de l’últim sopar del Senyor, atribuïda a Jaume Blanquer.

          Decoren aquesta capella quatre llenços de grans dimensions pintats pel pintor inquer Bartomeu Payeras amb escenes de la passió del Senyor. Són de l’any 1915 quan es va remodelar la capella.

         Sens dubte és una trista notícia per als inquers, ja que forma part de l’important patrimoni religiós de la ciutat.

          Esperem que no obstant això es pugui salvar el retaule d’aquesta capella ja s’ha actuat ràpidament i ara cal esperar que el tractament dels tècnics tingui bon resultat. D’aquí a uns mesos sabrem els resultats, ara cal esperar i confiar.

                                                                                                               Guillem CollDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: