Els Llits de la Mare de Déu Morta, es poden visitar a Santa Maria la Major i Sant Domingo

Hi ha 59 entre Palma i la Part Forana, cada any augmenta

          La imatgeria mariana llueix ja en els temples de Mallorca amb els diferents muntatges dels Llits de la Mare de Déu Morta, propis de la festa de l’Assumpció, una tradició que reuneix patrimoni històric i devoció que se celebra des de dijous, 15 d’agost.    

         De la nostra ciutat d’Inca participen les Parròquies de Santa Maria la Major i Santo Domingo, que des de fa molts anys munten els seus “Llits de la Mare de Déu Morta” i que són molt visitats per molts fidels.

          Es podran visitar a Santa Maria la Major el divendres i dissabte a la nit que hi ha la celebració i el diumenge al matí que hi ha misses a les 9 ia les 12 hores. A la Parròquia de Sant Domingo avui dijous a la tarda que hi ha celebració religiosa i el diumenge a la tarda.

          Estaran exposats segons ens indicava el rector de la Unitat Mn. Carles Seguí, fins al diumenge dia 25. Amb això es vol facilitar que els inuqers puguin visitar els mateixos que formen part del patrimoni religiós de la nostra ciutat.

          En aquests primers dies d’exposició molts han estat els fidels de la ciutat i visitants de l’illa que han desfilat davant dels mateixos per a la seva contemplació i veneració. La imatge de Santa Maria la Major és una obra preciosa de Gaspar Homs del segle XVI.

          Aquesta festa és una de les grans celebracions universals del calendari marià i, a Palma, podran visitar-se quinze d’aquestes imatges de la Verge adormida en les següents esglésies: la Seu, Sant Magí, Socors, Sant Nicolau, Sant Jaume, Sant Jordi, Santa Eulàlia, la Mercè, Sant Francesc, Sant Miquel, el monestir de la Concepció, el de Santa Clara i el de la Puríssima Concepció TOR. També el dels Sagrats Cors, amb un muntatge patrocinat per Amics del Patrimoni i una creació de l’artista plàstic Joan Soler. Fa alguns dies que molts d’aquests temples exhibeixen els seus Llits, encara que en la majoria de casos es desvetllen a partir d’aquest mateix matí.

          Més enllà de Ciutat, a la Part Forana, el nombre d’instal·lacions augmenta considerablement, amb un total de 44 tàlems: Alaró, Alcúdia, Algaida, S’Alqueria Blanca, S’Arracó, Artà, Banyalbufar, Binissalem, Búger, Bunyola, Sa Cabaneta, Calvià, Campos (en dues esglésies) Costitx, Esporles, Felanitx, Fornalutx, Inca (en dues parròquies Santa Maria la Major i Sant diumenge), Lloseta, Llubí, Manacor, Mancor de la Vall, Montuïri, Muro, Petra, Pina , sa Pobla, Porreres, Puigpunyent, Sant Joan, Sant Llorenç, Santa Eugènia, Santa Margalida, Santa Maria del Camí, Santanyí, Selva, Sencelles, Sineu, Sóller, Son Servera, Valldemossa i Vilafranca de Bonany.

          Cal destacar que Mallorca és un dels pocs llocs del món on es conserva encara aquesta tradició universal. Una festa que compta, en aquest cas, amb la col·laboració institucional del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Palma i el Bisbat de Mallorca, així com de la Seu de Mallorca i de les associacions ARCA i Amics de Patrimoni.

          D’aquesta manera, la intenció de la institució insular és anar construint a internet un centre de documentació i informació històrica i artística sobre la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu a Mallorca.

          A la nostra ciutat és una tradició que es manté ben vident i són moltes les persones que acudeixen a veure els Llits de la Mare de Déu anualment.

                                                                                                          Guillem Coll


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.