Dissabte passat es va presentar el llibre Paraules i expresions del “Cançoner Popular de Mallorca” de Gabriel Ferrer

Joan Barceló va elogiar la gran tasca de l’autor amb aquesta obra

         Dissabte passat dia 4 a Sant Joan va tenir lloc l’acte de la presentació del llibre “Paraules i expresions del Cançoner Popular de Mallorca “de Gabriel Ferrer Llabrés, col·laborador del Setmanari Dijous. Aquest acte va tenir lloc dins de l’homenatge al Pare Rafel Ginard, fill predilecte de la vila en el 120 aniversari del seu naixement. Aquesta celebració va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan.

         Els Amics del Seminari celebraven la seva VIII Diada Cultural, que celebren anualment en diferents poblacions de l’illa. Aquest any la van fer coincidir a Sant Joan.

         La jornada va començar de bon matí a les 9,25 amb una missa a la Parròquia de Sant Joan, que va presidir el Bisbe de la diòcesi Sebastià Taltavull i va comptar amb la presència de nombrosos fidels. El Cor de la Schola Cantorum, amb les seves veus van donar major solemnitat a la celebració religiosa.

         En la seva homilia Taltavull va elogiar la figura del franciscà Rafel Ginard, amb la seva magna obra del Cançoner i també als Amics del Seminari per la tasca cultural que realitzen.

         En el transcurs de la Missa Gabriel Ferrer, a l’ofertori va fer entrega d’un llibre dedicat a la Parròquia de Sant Joan, que va recollir el Bisbe Taltavull entre els aplaudiments dels presents.

         Acabada la celebració religiosa hi va haver un interessant concert d’orgue a càrrec d’Eduardo Covas, que va interpretar: “Virolai”, “Sanctus”, “Ses Xeremies corregudes”, “Sor Tomaseta”, “Marxa pontifical” i la Balanguera.

         Després hi va haver un breu descans per passar des de la Parròquia de Sant Joan fins al Casal de Persones Majors. Abans de continuar la jornada hi va haver un senzill refrigeri per a tots els presents.  

         Es reprenc l’acte amb unes paraules de Jaume Oliver, com a presentació del conferenciant Joan Miralles, al qual coneixia de la seva època estudiantil.

         Joan Miralles va fer una brillant conferència sobre “l’Aportació del Pare Ginard a la literatura popular”, una conferència que sens dubte va ajudar a conèixer més la figura del franciscà santjoaner. Que va fer segons Miralles una magna tasca per a la nostra cultura amb la seva extraordinària obra del “Cançoner Popular”.

         Tot seguit hi va haver la intervenció de Joan Barceló, que va presentar a l’autor del llibre, al qual coneixia des de fa uns anys. Va dir que l’obra de Gabriel Ferrer, era una gran obra que sens dubte ajudava a conèixer més l’obra del Pare Ginard. Com a fill de la vila, li agraeixo aquesta obra que ara presentem, pels seus anys de dedicació i estudi.

         Gabriel Ferrer, ha assenyalat que la figura important era l’obra del Cançoner del Pare Ginard. Jo només m’he dedicat a presentar les curiositats i estudi de la mateixa. He d’agrair la presentació del Pare Ginard que ha fet el Pare Gregori Mateu.

         L’obra haureu observat que no té pròleg ja que a la persona que s’havia de elogiar era al Pare Ginard, no a la meva persona. El llibre ajuda a assaborir i gaudir de la riquesa extraordinària de les cançons dels nostres avis recollides pel P. Ginard.

         Cal destacar 301 expressions que contenen tot el sabor de la parla dels nostres avis. Així com 156 paraules que no s’utilitzen i no es troben en el Diccionari Català-Valencià-Balear de Moll i Alcover. Així com 1475 paraules amb el seu significat propi i precís dins del context en què es troben.

          Igualment és interessant l’apèndix amb l’estudi que posa una mica de llum sobre el nombre de cançons que conté el Cançoner del Pare Ginard.

         Totes les intervencions van ser llargament aplaudides pel públic present que omplia el local. Cal destacar la presència del Conseller General de l’Orde Franciscana el P. Bartomeu Pastor i del ministre Provincial de l’TOR P.Jaume Puigserver.

         L’acte va acabar amb un breu concert a càrrec de la Schola Cantorum, el seu director Tomeu Ripoll, ha assenyalat que habitualment cantaven cançons religioses. Però en aquesta ocasió donada la figura de l’P.Ginard cantarien cançons populars.

         Van interpretar: “Amor de pàtria”, “La dama de Mallorca”, “Sor Tomaseta”, “Copeo de Mallorca”, “Aubada”, “El rossinyol”, La ciutat de Nàpols “i Jovenivola

         La jornada va finalitzar amb la interpretació de” la Balanguera “per tots els presents a la jornada.

                                                                            Guillem CollUna resposta a «Dissabte passat es va presentar el llibre Paraules i expresions del “Cançoner Popular de Mallorca” de Gabriel Ferrer»

  1. Avatar de Gabriel Ferrer
    Gabriel Ferrer

    Aquesta resenya està molt be. Enhorabona an en Guiem Coll per la seva feina ben feta.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: