Dissabte, dia 4 de maig, presentació del llibre “Paraules i Expresions del “ Cançoner Popular de Mallorca ” de Gabriel Ferrer Llabrés

Un llibre indispensable per assaborir la riquesa de les cançons recollides pel Pare Ginard

El proper dissabte dia 4 de maig a Sant Joan, es farà un homenatge al franciscà Pare Rafel Ginard Bauçà, en el 120è aniversari del seu naixement. Un acte que compta amb la col·laboració de l´Ajuntament de Sant Joan, ja que el Pare Ginard és fill predilecte de la vila.

Han preparat un ampli programa d’actes dins la VIII Diada Cultural dels Amics del Seminari de Mallorca. El programa es aquest:

– A les 9,25 Missa in Memoriam, a l’església parroquial, que presidirà el Bisbe de Mallorca Mons. Sebastià Taltavull.

– Després de la celebració, concert d’orgue d´Eduardo Covas i Romaguera, al temple santjoaner.

– Acabat el concert, a les 11’15 tendran un descans i el programa continuarà a les 11,50 al Casal de Persones Majors del poble.

– Presentació del conferenciant, per en Jaume Oliver Jaume, i seguidament una Conferència sobre: “ L’aportació del Pare Ginard a la literatura popular ” a càrrec d´en Joan Miralles Monserrat.

– Presentació de l’autor del llibre “ Paraules i Expressions del Cançoner Popular de Mallorca ” per Joan Barceló Matas.

– Presentació del llibre pel seu autor, l’inquer Gabriel Ferrer Llabrés, coneixedor personal del Pare Ginard i de la seva gran obra.

– Presentació del número 50 de la revista Modèlics per Jaume Sancho i Pere Amengual.

– Després, tancarà la festa santjoanera un concert de música popular per la Schola Cantorum i l´acte acabarà amb el Cant de la Balanguera per part dels assistents.

Es el segon llibre d’en Gabriel Ferrer Llabrés, nascut a Inca el 1933, professor i llicenciat en Dret Canònic, i col·laborador des de fa molts d’anys del Setmanari Dijous. Dins les seves pàgines mos ha fet estimar i conèixer més la nostra llengua i cultura. Es President del Grup de Vida Creixent a Inca i un grup de Vida Creixent d´Inca serà amb ell a Sant Joan. Persona inquieta per la nostra cultura i la música. L’Obra Cultural Balear d’Inca, el 29 de maig de 2016, li va atorgar el “Premi Pere Juan Llabrés”, en els seus XIX Premis de Maig, “en reconeixement a la promoció del patrimoni cultural de Mallorca”.

El seu primer llibre, ja esgotat i que va ser un èxit, fou “ Paraules i Expressions de les Rondaies Mallorquines ”, que va editar l’any 2015, un llibre que es va presentar a la Institució Alcover, de Manacor, i altres poblacions de la illa; a Inca se va presentar el 22 d’octubre del mateix any.

Sens dubte fou un llibre que ens feia estimar més la nostra llengua i la nostra cultura. Que mos oferia un llistat de més de 1600 paraules moltes d’elles perdudes. Així com més de 1.100 expressions que contenen tota la saba de la parla dels nostres padrins.

En aquest nou llibre que ara presentarà trobarem una magnifica semblança humana del Pare Ginard, escrita pel Pare Gregori Mateu, franciscà; també 1475 paraules, amb el seu significat propi i precís dins el context on es troben, 156 paraules perdudes que no se troben al Diccionari Català-Valencià-Balear, així com 301 expressions, moltes de les quals usam encara en el nostre llenguatge de cada dia. El llibre acaba amb un apèndix d’un estudi que posa un poc de llum en el tema sobre el nombre de cançons que conté el “Cançoner Popular de Mallorca”.

Les persones interessades sobre el tema poden demanar més informació al telèfon 655 088 092 . També a les millors llibreries de la nostra illa podran adquirir el llibre.

Guillem Coll


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: