Hi va glossar la creació de la confraria i la devoció al Sant Crist

         Després d’acabar la missa vespertina de dissabte a la Parròquia de Santa Maria la Major van començar a arribar al temple els estendards de les nou Confraries de setmana Santa. Que participaven en la processó que venia de la Parròquia de Sant Domingo i es van col·locar en el presbiteri del temple bellament adornat.

         Per part de la confraria Antonio Reus, va saludar als presents, va agrair la col·laboració de la Unitat de Pastoral de la Mare de Déu per poder celebrar aquest acte. En el primer banc de la part dreta hi havia una representació del Consistori local amb l’alcalde Virgili Moreno i en la part dreta l’Associació de Confraries de Setmana Santa amb la pregonera costat de Pep Fernández.

         Cada any era l’alcalde de la ciutat que presentava el pregoner de l’any, però en aquesta ocasió l’Alcalde va cedir la paraula a Antelm Feretjans. És el president de la Confraria del Sant Crist d’Inca que enguany compleix els 75 anys d’existència.

         La pregonera d’aquest any Catalina Bel Coll, filla de José Coll i Catalina Beltrán, mestra de professió. Des de l’any 1974 fins a la seva jubilació l’any 2017 ha exercit la seva tasca docent al Col·legi Beat Ramon Llull, formant part molts anys de l’equip directiu com a responsable d’estudis d’Educació Infantil i Primària.

         També l’any 1977 i durant 20 anys amb un grup de mestres i les Germanes de la Caritat van crear l’escola nocturna d’adults per ensenyar a llegir i ajudar a que moltes persones poguessin treure el graduat escolar. Una tasca important en aquells anys i ben necessària.

         És monitora de temps lliure, a més és la tresorera del Taller de Caritat de Santa Rita i col·labora setmanalment amb Càritas Mallorca. Dins l’àmbit de la Confraria del Sant Crist i la Setmana Santa és des de l’any 1986 membre de la Junta de Govern de la mateixa en la qual ha exercit molts anys com a secretaria i actualment és vocal.

         Ferretjans en la seva introducció va dir: no us parlaré de la part tècnica i professional de la pregonera Catalina Bel Coll, sinó que us vaig a parlar del perfil humà. Som companys de professió i hem compartit projectes junts. Igualment hem treballat junts molts anys en la confraria del Sant Crist, on hem compartit projectes i devoció al Sant Crist.

         Per la seva banda Catalina Bel Coll, va dir que al principi li havia sorprès la petició de ser la pregonera. Que va acceptar com a membre de la Junta de Govern de la Confraria i en nom de tots els confrares.

         Si bé va parlar de passada de la problemàtica actual, de la pobresa, atur, marginació i la que signifiquen la Setmana Santa a Inca.

         El seu pregó principalment es va centrar en la història de la fundació de la Confraria en l’any 1944, la creació del tron per passejar el Sant Crist pels carrers d’Inca. Ja que la imatge comptava amb molts segles de tradició primer a l’any hospital i des del segle XVII a la Parròquia de Santa Maria la Major

         Des de nena a casa- va dir- hem sentit parlar del Sant Crist i hem tingut devoció, que ens va inculcar el nostre pare que va estar molts anys en la mateixa ocupant diferents càrrecs.

         Vull tenir unes paraules de record feia Mn. Sebastià Garau, sacerdot que durant molts anys va estar vinculat amb la Confraria. També a les seves germanes que fins que van poder es van encarregar d’adornar la imatge i el tron i la capella del mateix. Ens van deixar el llistó alt als quals continuaos ara la tasca.

         A la Confraria tenim tres tipus de confrares, els penitents, els portadors i els devots que amb la seva quota ens ajuden al manteniment de la confraria i poder realitzar altres ajuts, com la construcció d’una església en les missions d’Amèrica del sud.

         Amb la inclusió de la dona en la confraria se li va donar una nova revitalització i entri a formar part com a confrare. Som moltes les dones que la integrem en els tres tipus de confrares que tenim. Igualment vull destacar que són moltes les persones que ens porten lliris i flors per adornar la imatge i la capella i que tenen cura tot l’any per a aquest fi.

         Hem de continuar propagant aquesta devoció a les noves generacions i apropar la imatge del Sant Crist a tots els inquers. Nosaltres som els continuadors d’un grup que va començar la tasca a a1944 i afrontem el futur amb optimisme.

         Podria seguir parlant molt més de la Confraria i del Sant Crist, us desitjo a tots els presents i famílies bones festes de Setmana Santa i de Pasqua per a tots i que el Sant Crist ens ajudi a tots els inquers.

         L’Ajuntament mitjançant l’alcalde Moreno li va lliurar un ram de flors i el President de l’Associació Pep Fernandez li va lliurar un diploma commemoratiu. Que va rebre la pregonera entre els aplaudiments del públic present al temple major inquer.

                                                                                              Guillem Coll M.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: