El Messies de Händel el passat dissabte a Sant Francesc

Per l´ Art Vocal Ensemble

El passat dissabte a l´església de Sant Francesc d´Inca la selecció del Messies de Händel, gràcies a la Fundació Cultural Es Convent i el Col.legi Beat Ramón Llull i els Pares Franciscans del TOR.

      Abans del concert  varen fer una conferència a càrrec de Joan Riera  mestre i cantant al espai de Sa Capella de la Fundació Cultural el Convent.

         Art Vocal Ensemble és una associació musical creada amb l’afany d’aportar una nova visió del repertori i interpretació musicals. Pretenem amb aquest projecte, a partir de l’experiència de molts anys en altres agrupacions, crear produccions amb un nexe comú: l’element vocal; ja sigui en format simfònico-coral, òpera, projectes corals participatius, seminaris de tècnica vocal i direcció coral, etc.

         L’agrupació està formada per un aplec de persones vinculades al món de la música engrescats en un projecte innovador a partir del qual pretenen obrir el repertori de música antiga, clàssica i contemporània pròpia de les Illes Balears al gran públic.

         Des de la seva creació, l’any 2015, s’han dut a terme 10 produccions i un seminari de cant coral, la producció del Messies es la 11.

                                            El Messies (selecció)

         En aquesta onzena producció, Art Vocal Ensemble s’endinsa en una de les obres mestres de la història de la música: el Messies, de Georg Friedrich Händel. Hem escollit, per a l’ocasió, una selecció de recitatius, àries i corals representatius de l’obra tot seguint l’ordre cronològic de la mateixa.

         Aquesta exposició dels temes musicals anirà acompanyada també d’una explicació parlada per tal de facilitar l’assimilació de l’obra a l’oient. Si bé es tracta d’un Messies en format reduït, comptarem amb un cor de cambra de 24 membres, quatre solistes vocals i un quartet de corda acompanyat d’orgue positiu.

         El Messies és una obra que s’ha interpretat a Mallorca anualment des de fa poc més d’una dècada. Normalment en el marc de projectes participatius amb la presència d’un gran nombre de cantaires provinents d’arreu de l’illa. Art Vocal Ensemble pretén ara apropar l’essència d’una de les obres més significatives que es coneixen, a localitats de Mallorca on encara no ha estat mai interpretada, a través d’un format més reduït i més assequible, tant per al públic com per a promotors culturals.

                                         Georg Friedrich Händel

         Va néixer a la localitat saxona de Halle (Alemanya) el 1685. Viatjà molt pel seu país, però va ser a Itàlia on va completar la seva formació, on es va instal·lar el 1706.  Després dels èxits de les seves primeres obres es traslladà a Londres el 1719. Allà va fundar l’Acadèmia Real de la Música i va triomfar plenament amb òperes italianes, però de rigor germànic: Juli Cèsar, per exemple.

         Degut a la influència anglesa es va decantar cap al gènere musical de l’oratori, el qual, escrit en anglès, consisteix en una gran epopeia on es narra amb llenguatge grandiós i melodies elegants la Història Sagrada. S’intercalen grans i solemnes parts corals, i l’orquestra inclou, sobre la base de violins, tot tipus d’instruments. Les obres més conegudes són: Israel a Egipte, El Messies (1741), Judas Macabeu o Jeftè.

                                                            Messies

         El Messies de Händel és la primera obra de la història de la música occidental que no s’ha deixat mai d’interpretar des del dia de l’estrena a Dublín el dia 13 d’abril de 1742.

         En la teologia cristiana, Messies vol dir el salvador del poble jueu, i per extensió de tota la humanitat. El Messies, anomenat Crist, està identificat amb la persona de Jesús, conegut pels seus seguidors com a Jesucrist. El Messies de Händel ha estat descrit com una explicació o comentari musical sobre el naixement, la passió, la resurrecció i l’ascensió de Jesucrist, començant per les promeses de Déu recollides pels profetes i acabant amb la glorificació de Crist al cel.

PROGRAMA

PART I “ Sinfonia (instrumental) “ ; “ Comfort ye my people (tenor) “; “ Every valley shall be exalted (tenor) “; “ And the glory of the Lord (cor) “ ; “ Thus saith the Lord of hosts (baix) “; “ But who may abide the day of His coming (alt) “; “ And he shall purify the sons of Levi (cor) “ ; “ For behold, darkness shall cover the earth (baix) “;

“ The people that walked in darkness have seen a great light (baix) “; “ For unto us a child is born (cor) “; “ Glory to God in the highest (cor) “ I “ Rejoice greatly, O daughter of Zion (soprano) “.

PART II “ He was despised and rejected of men (alt) “; “Surely he hath borne our griefs and carried our sorrows (cor) “; “ And with his stripes we are healed (cor) “;

“ Unto which of the angels (tenor) “; “ The Lord gave the word (cor) “; “ How beautiful are the feet (soprano) “; “ Why do the nations so furiously rage together (baix) “; “  Hallelujah (cor) “.

PART III “ Since by man came death (chorus) “; “ Behold, I tell you a mystery (baix) “; “ The trumpet shall sound (baix) “; “ Worthy is the Lamb (cor) “i “ Amen (cor) “.

Intervenen ; Anne Leohold (soprano) ; Ariadna Vila (contratenor)  ; Guillem Grimalt (tenor) ; Elías Benito-Arranz (baríton); el Cor ART VOCAL ENSEMBLE; Quartet JOHANNES PALASCHKO i orgue. El seu Director és l´inquer: Llorenç Gelabert

         Que fou molt aplaudit pel públic que va anar a l´església conventual franciscana.

                                                                                           Guillem CollDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: