Cada dijous a les 12 hores els mesos de juliol i agost

Avui, a las 12 del migdia, a la Parròquia de Santa Maria la Major, comença la tercera edició dels Concerts d´Orgue que es duran a terme durant els mesos de juliol i agost on podrem gaudir d’una bona música interpretada per reconeguts organistes.

El primer organista que mos oferirà el primer concert és en Miquel Bennàssar. Està organitzat per la Parròquia de Santa Maria la Major, la Unitat de Pastoral de la Mare de Déu i l´Ajuntament d´Inca, i compta amb la col.laboració de la Fundació Cultural Es Covent i del Setmanari Dijous, que sempren recolza els esdeveniments importants de la nostra ciutat. Cada setmana vos donarem a conèixer aquests concerts d’orgue que són un vertader privilegi.

Qui s’hagués imaginat fa un parell de dècades que avui en dia els nostres històrics orgues, parroquials i conventuals, fossin tan valorats, estudiats, restaurats, i que arribassin a ocupar un lloc de rellevància en el món de la cultura musical de casa nostra

Arreu de Mallorca les programacions de concerts d’orgue augmenten any rere any. Matinals d’orgue, vesprals d’orgue, cicles de concerts, celebracions patronals o d’aniversari. Poc a poc es va despertat una sensibilitat especial per la música del “rei dels instruments”. Els concerts d´orgue d´Inca són dels més importants de l´illa.

En el cas de la nostra ciutat d’Inca, cal dir que comptam amb un número considerat d’orgues de diferents èpoques i caràcters: parroquials, conventual i monacal. I darrera cada un d’ells hi ha institucions, persones concretes, que de manera altruista acosten l’instrument a la població, donen a conèixer la seva bellesa.

Cal destacar la important feina a la sombra del coordinador del cicle de concerts d´orgue que fa el professor Bernat Forteza Fuster, en la preparació del cicle. La seva relació, coordinació i contacte amb els organistes i orgueners, controlar l’accés a església pels assajos a l´orgue de manera constant, setmanal, durant els dos mesos de concerts.

En Miquel Bennàssar, nascut a sa Pobla, comença els estudis musicals als 16 anys. Es diploma en piano el 1987 al Conservatori Professional de Palma amb Margalida Palou.

El 1992 obté el títol superior de concertista d’Orgue al Conservatori Superior de Basilea (Suïssa) i 1993 el d’instruments històrics de tecla a l’Schola Cantorum Basiliensis en la classe de Jean-Claude Zehnder. Al mateix temps assisteix a les classes de Rudolf Lutz (improvisació).

Ha seguit cursos de perfeccionament amb Luigi F.Tagliavini, Marc Schaefer, Michael Radulescu, Hans van Nieuwkoop, entre molts d’altres. Des de 1981 al 2011 ha estat l’organista titular de l’orgue històric Caymari (1717) de l’església parroquial de Sa Pobla i el seu conservador.

Com a concertista ha donat concerts als festivals d’orgues històrics més rellevants d’Europa. Ha enregistrat per a “Catalunya Música” i RNE. A més és reclamat sovint per a impartir cursos sobre la interpretació de la música Ibèrica del Renaixement i Barroc tant a l’estranger com també a grups d’organistes que visiten els orgues històrics mallorquins.

Coordinador i consultor tècnic de projectes de restauració d’orgues històrics i de nova construcció a l’illa de Mallorca.

Del 2002 al 2005 fou director de l’Escola d’Orgue de Sant Francesc d’Inca a més d’organista conventual. Des de 2006 és l’organista titular del cicle anual “Els Matins de l’Orgue” d’Alaró a l’orgue de Grenzing/Bosch (2006), a més del director artístic.

El programa d´avui será: Breu passejada per l’univers musical del XVII”- “Praeludium ex G” BuxWV 162 [Sol Major] Dieterich Buxtehude , “ More palatino” wWV 318 Jan Pieterszoon Sweelinck (Davall dels verds til.lers) (4 variacions), “Toccata” BWV 913 [re menor] Johann Sebastian Bach, “ El rosinyol ” [Improvisació] Miquel Bennàssar, “Sonata per organo a guisa di banda militare ” Giuseppe Gherardeschi

.

Guillem Coll


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: