Gran concert de la Schola Gregoriana de Mallorca a Santa Maria la Major

Al final el públic dret els dedicà una gran ovació

Dissabte passat despés de finalitzar la missa vespertina es va celebrar a la Parròquia de Santa Maria la Major un concert de Cant Gregorià – Polifonia, a càrrec de la Schola Gregoriana de Mallorca. Abans de començar el concert, Bernat Forteza va dir que era un plaer comptar amb la presència de la Schola Gregoriana de Mallorca. Donà les gràcies en nom del Rector i la Parròquia i agraí també al seu director, Sebastià Melià Mora, la seva presència desinteressada. L’entrada era gratuïta i al final els qui volien podien fer algun donatiu per a les obres de Santa Maria la Major.

      La Schola Gregoriana de Mallorca es va fundar l’any 1992 i està formada per un grup d’homes i dones. En el concert d’Inca foren catorze els membres que van participar, 8 dones i cinc homes més el director Sebastián Melià Mora. L’àmplia informació de la setmana passada sobre el concert d’Inca es basava en un article de Sebastià Melià Mora. Fonamenten el seu treball en les investigacions i ensenyaments de l’Abadia de Solesmes, com també en els Instituts Pontificis de Música Sacra de Milà i de Roma. Han actuat en quasi tots els pobles de Mallorca, també han actuat a Menorca, Eivissa, Formentera i a la península (Salamanca, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Burgos, Castelló d’Empúries, Àvila, l’Escorial, Ovidi, etc ) i també a la capital portuguesa, Lisboa.

   L’any 2001 es van incorporar les veus femenines a la Schola Gregoriana. Han actuada en cursos d’actualització i interpretació de cant gregorià a l’Escorial i a Cremona (Itàlia). Cal assenyalar que el seu director es Sebastià Melià Mora, una persona de  reconeguda valia dins el món de la música i que es dedica a l’estudi i la difusió del Cant gregorià, mitjançant concerts i participant en les celebracions litúrgiques.

En el concert d’Inca van interpretar aquest extens programa que es va dividir en tres parts:          

 I. Advent- Nadal: Kyrie XI. Orbis factor Kyriale Romanum; Rorate Caeli Cant d’entrada a la litúrgia de la Missa. Veni, Redemptor Himne. Alternant amb H. Schütz, Atribuit a S. Ambròs. Quem quaeritis Pastors? Trop. Introit de la missa del dia de Nadal. (Fragment)           

II. Quaresma.Setmana Santa. Pasqua: Crucem Tuam. Miserere Antífona. Salm 50 – T.L. de Victòria; Dues, Deus meus Tracte, litúrgia del Diumenge de l’Rams.Ubi Càritas Antífona. Dijous Sant – M.Duruflé .Tenebrae Responsori. Divendres Sant.Christus Factus Est Responsori Gradual. Diumenge de Rams.Improperia Litúrgia del Divendres Sant – T.L. de Victoria.Pascha Nostrum Cant de l’Alleluia. Diumenge de Pasqua.          

 III. Mare de Déu. Pare Nostre: Dum esset Rex. Magnificat Antífones de l’Càntic dels càntics.Càntic de Maria. Ave Maria Ofertori. Pater Noster. La nostra Père Ritu Hispànic – M. Duruflé.          

 Al final del concert el nombrós públic present es posà dret i els va dedicar una gran ovació per a premiar el gran concert que havien ofert. A més d’haver pogut escoltar el bon fer de la Schola Gregoriana de Mallorca també es podia ajudar a la conservació del patrimoni inquer.          

El rector Mn. Carlés Seguí els va donar les gràcies per aquest magnífic concert de cant gregorià i desitjà que no fos l’última vegada que cantassin a Inca. “Teniu -els va dir–  les portes de Santa Maria la Major obertes per venir sempre que pugueu. ”         

 Després fora de concert van interpretar una nova peça entre els aplaudiments del públic present, que un cop finalitzat el mateix es van acostar per poder felicitar i saludar els membres de la Schola Gregoriana de Mallorca.           

Els aficionats al cant gregorià vam poder gaudir d’un extraordinari concert i els membres de la Schola Gregoriana de Mallorca van deixar estela del seu bon fer un cop més.                                                                                                             

Guillem Coll


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: