El ball dels Cossiers és una dansa amb molta tradició en moltes poblacions de l’illa. Anteriorment també es ballava a la nostra ciutat a finals del segle XIX i principis del XX encara hi havia desaparegut. Tant Antonio Amorós com Jaume Serra tenien coneixement i n’havien sentit parlar però no ho practicaven.   

        Gràcies a la investigació del folklorista local Jaume Serra Beltrán i del Canonge inquer Mn. Pere Llabrés es va realitzar la seva recuperació. La primera vegada que es va ballar va ser amb motiu del 25 aniversari de la Coronació Pontifícia de la imatge de la copatrona Santa Maria la Major. On es van realitzar un seguit d’actes religiosos i culturals per commemorar aquest 25 aniversari.    

       Al mes de maig de l’any 1992 es va fer una festa amb motiu d’aquesta recuperació i s’ha continuat ballant de forma ininterrompuda. Amb la característica que sempre a la nostra ciutat el paper de la dama l’ha realitzat una dona i no ballen en els carrers o places d’Inca. Sinó que només ho fan com Ball de l’Oferta i a l’interior de la Parròquia de Santa Maria la Major canviant la vestimenta de pagès per la característica blanca d’aquest ball.   

        De llavors ençà el ball dels Cossiers el realitzen els membres de la Revetla d’Inca. El mateix només es realitza el Diumenge de Pasqua, després de participar en la processó de la Trobada darrere de la imatge de Jesús Ressuscitat.  

         La segona vegada que ho ballen és en l’ofici solemne de Santa Maria la Major al mes de novembre. El diumenge anterior a la gran fira del Dijous Bo, per tant fins d’aquí a uns mesos no tornaran a ballar aquest ball característic.

           No fa molt de temps vam tenir l’oportunitat de veure’ls executar el bell ball i un cop més la Revetla d’Inca van donar prova del seu bon fer i rebé una sonora ovació dels fidels presents al temple. En certa manera venien a premiar l’esforç que fan al llarg de l’any en moltes actuacions a la nostra ciutat.  

         En les altres actuacions que participen en els carrers o places o al Ball de l’Oferta del dia de Sant Abdon ho fan amb el tradicional vestit pagès. Sempre amb la vestimenta pagesa de festa que els distingeix d’altres agrupacions folklòriques.    

       La nostra felicitació a la Revetla d’Inca per la seva important tasca que du a terme des de fa molts anys. Amb el desig que pugui seguir delectant-nos amb el Ball dels Cossiers i els tradicionals del nostre folklore.                                                                                                 

            Guillem Coll

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: