L’Associació de So na Monda retrà un homenatge a Gabriel Pieras Salom, cronista Oficial d´Inca

Per la seva gran tasca investigadora i cultural d´Inca

          Dins el marc de les festes populars de la barriada de So na Monda, el proper dia 29 de setembre a l’acte religiós i cultural que es fa al monestir de Sant Bartomeu de la nostra ciutat es retrà homenatge a Gabriel Pieras Salom, Cronista Oficial de la ciutat d´ Inca i arxiver honorífic.

          L’acte començarà a les 18,15 hores amb una eucaristia que presidirà Mn. Vicenç Miró, Vicari de la Unitat de Pastoral. Es retrà homenatge als socis difunts. Acabada la celebració, el Cor Parroquial de Sant Pere de Búger animarà la celebració i oferirà un petit concert.

          Acabat el mateix es retrà homenatge a Gabriel Pieras. A aquest acte hi són convidats el Batle d´Inca Virgilio Moreno i la Corporació Municipal.

          L’Associació que presideix en Guillem Coll va acordar aquest estiu aquest homenatge per la seva gran tasca d’investigació i divulgativa que ha fet des de fa més de quaranta anys de la nostra ciutat. A més es dóna la circumstància que en Gabriel Pieras va néixer dins la barriada de So na Monda, a l’edifici del carrer Formentor, cantonada amb Sant Puis X a on encara hi viu la seva germana Paulina Pieras.

          Tota la seva infància i joventut d’en Pieras la va passar dins la barriada de So na Monda i la coneix bé. Hem de recordar que a l’any 1935 la seva família va regalar els terrenys de l’actual Plaça des Bestiar que es va inaugurar el dia 1 de maig de 1935.

          Col·laborador habitual dels programes de Sant Abdon i del Dijous Bo, des de fa quasi 50 anys, col·laborador del Setmanari Dijous i també de distints mitjans de comunicació regionals. Autor d’una llarga taringa de llibres, alguns dels quals destacam al seu currículum. Té el Premi d’Honor del Dijous Bo de la ciutat.

          Aquestes són unes pinzellades del currículum del Gabriel Pieras que avalen aquest reconeixement que li vol dedicar la Associació de So na Monda.

          Gabriel Pieras Salom va néixer a Inca l’any 1942. És mestre d’ensenyament primari i professor de Llengua Catalana. Està en possessió del diploma Sènior de la UIB. Redactor del setmanari Dijous i de la revista Lloseta. És el Cronista Oficial i Arxiver Honorífic de la ciutat d’Inca.

          Està en possessió del Premi d’Honor Dijous Bo. És autor dels llibres Breu Història d’Inca (1986); Notes d’Inca, coses nostres. Aproximació a un costumari inquer (1988); Primera rotulació dels carrers d’Inca (1990); Notes d’Inca, coses nostres. Aproximació a un costumari inquer. Segona part (1994); Inca 1872 (2006); Llegendes i tradicions d’Inca (1998); Miquel Duran Saurina. Regionalisme, cultura i moviment catòlic. Inca 1866-1953, en col·laboració amb Miquel Pieras Villalonga; Dijous Bo, un fet històric (2002), en col·laboració amb Pep Coll i Miquel Llompart; Inca fotogràfica (2001); Nosaltres els inquers (2004); Crònica de l’orfeó l’Arpa d’Inca. 1995-2005 (2005); Mallorca segle XIX i XX. Anecdotari històric (2006); Fonts documentals de l’Arxiu Parroquial d’Inca (2007); La pesta de 1652 a Inca (2017), amb la col·laboració de Gabriel Fiol Mateu; La mort i el cementeri d´Inca (1820-1940) (2017) ; La construcció del temple de Santa Maria la Major d´Inca (1703-1838) (2018). 

          Així mateix, ha col·laborat en les obres Inca, un segle Ciutat, 1900-2000 (2000), Inca, imatges d’una ciutat, imatges d’un segle (2000), Els sants a l’art d’Inca (2001) i Un segle de LLUM a Inca (2006).

          Vos convidam a venir i a participar a aquest acte de l’associació de Veïnats de So na Monda i participar a aquest senzill i emotiu homenatge a Gabriel Pieras Salom, sens dubta una persona que ha fet molt per la nostra ciutat.

                                                                                                       C.M.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: