Molta participació a la festa del Sant Crist d’Inca

Una festa amb més de quatre segles de tradició.

Dijous passat dia 10 de maig, es va celebrar la tradicional festa en honor del Sant Crist d’Inca a la Parròquia de Santa Maria la Major. Durant molts segles era festiu el dia de l’Ascensió i es celebrava aquesta festa religiosa que ara s’ha traslladat al diumenge.
El Sant Crist és una imatge que compta amb molts segles de devoció, primer va estar al desaparegut hospital d’Inca a la Plaça de Santa Maria la Major cantonada amb el carrer Palmer. Segons acta notarial va suar sang en l’any 1607 i amb motiu del 400 aniversari la imatge va recórrer els carrers de la ciutat al mes de setembre.
L’any 1915 es va remodelar l’actual capella i el Sant Crist d’Inca es troba enmig dels patrons de la ciutat Sants Abdó i Senén. Aquesta venerada imatge surt en la processó del Dijous Sant dins de la Confraria del Sant Crist d’Inca. Aquesta confraria va ser fundada l’any 1944 per potenciar la seva devoció i tenir cura de la capella i imatge. L’any que ve es celebrarà el 75è aniversari de la seva fundació amb un seguit d’actes.
Diàriament són moltes les persones que acudeixen a venerar en els moments de dificultats i també per agrair-li la protecció. És una devoció que es manté vigent avui dia i que passa de pares a fills.
La missa solemne concelebrada la va presidir Mn. Pere Fiol, ajudat per Mn. Carles Seguí, rector de la Unitat, el sacerdot inquer Mn. Josué Mulet i del Diaca Permanent Mn. Rafel Verger. En la seva homilia Mn. Fiol, va recordar la devoció dels inquers a Sant Crist des de fa molts segles i es va centrar en la remodelació i festa de l’any 1915. On es va estrenar la mateixa i es va cantar per primera vegada l'”Himne del Sant Crist d’Inca” de Bernat sales. Va animar els inquers a seguir confiant en el Sant Crist en aquests temps difícils i segur que Ell ajudarà a la nostra ciutat.
El cor parroquial va animar la celebració amb els cants litúrgics de la Missa pròpia del Sant Crist. Al final de la missa els fidels presents amb els celebrants es van dirigir a la capella i van poder venerar la imatge en la seva capella mentre es cantaven els tradicionals Goigs en honor del Sant Crist d’Inca.
Aquest any es va cantar el “Himne del Sant Crist d’Inca”, amb lletra d’Andreu Caimari i música del famós organista Bernat Salas. Cal destacar que Sales, té un ampli catàleg d’obres compostes per ell. Va morir a Inca l’any 1932, té un carrer dedicat i que amb motiu del 50 aniversari de la seva mort va rebre un gran homenatge popular.
És una obra que el Cor Parroquial de Santa Maria la Major que dirigeix ​​Bernat Forteza ha recuperat recentment. És una peça que es va estrenar l’any 1915 i que feia molts anys que no es cantava i ara s’ha recuperat.
El president de la Confraria Antelm Ferretjans va agrair la presència dels inquers a la festa seguint la devoció dels nostres avantpassats. Acabada la celebració religiosa a Centre Parroquial la Confraria va oferir un refrigeri a tots els fidels assistents. S’havia de fer a la Plaça de l’Orgue, però per l’amenaça de pluja es va acordar fer-ho en aquestes instal·lacions
La nostra felicitació a la Confraria del Sant Crist d’Inca per la meritòria tasca que du a terme. Esperem que per molts anys puguin seguir propagant la seva devoció i cuidant amb tanta cura com ara la seva capella i l’apreciada imatge.
En la celebració s’ha pogut comprovar com tot i ser dia laborable van ser molts els inquers presents al temple. És una prova evident que la devoció al Sant Crist d’Inca segueix viva a la ciutat

                                                                                                       Guillem Coll

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.