Brillant presentació del llibre “La construcció del temple de Santa Maria la Major d’Inca”

 Monsenyor Taltavull va elogiar la tasca de Gabriel Pieras

           Dissabte passat dia 3 es va celebrar a la Parròquia de Santa Maria la Major, després de la missa vespertina la presentació oficial del llibre de Gabriel Pieras Salom, Cronista Oficial de la ciutat “La construcció del temple de Santa Maria la Major d’Inca”.

           L’edició d’aquest llibre ha estat possible gràcies al patrocini de l’Ajuntament d’Inca, Viva Hotels i Vanity Hotels. Va comptar amb la col·laboració de la Parròquia de Santa Maria la Major, Fundació Cultural Es Convent, Setmanari Dijous i Lleonard Muntaner, editor.

          En el primer banc de la dreta es trobava una representació de l’Ajuntament d’Inca, el director del Setmanari Dijous Andreu Quetglas, una representació de la Fundació Cultural Es Convent amb la seva Presidenta Carme Lorente. Pere Pacual, mecenes de la Fundació Cultural Es Convent excusà la seva assistència ja que no es trobava a l’illa. En la part dreta es trobava Catalina Villalonga, dona de Gabriel Pieras, els seus fills Miquel i Mateu, les seves nores i néts.

          Al presbiteri es va col·locar la presidència de l’acte per a la presentació del llibre. En la mateixa es trobaven l’autor del llibre Gabriel Pieras, l’editor de l’obra Lleonard Muntaner, el rector de la Unitat Pastoral de la Mare de Deú, Mn. Carles Seguí, el Bisbe de Mallorca monsenyor Sebastià Taltavull, l’alcalde d’Inca Virgili Moreno i el Dr. Bartomeu Martínez Oliver, historiador de l’art. Un nombrós públic va seguir a l’interior del temple l’acte ja que era tot un esdeveniment cultural a la ciutat.

          El llibre, sens dubte, és l’obra mestra de Gabriel Pieras, dins de la col·lecció “L’Arjau, nº 53” de l’Editorial Lleonard Muntaner, amb més de tres-centes pàgines. Hi podem contemplar totes les dades de la seva fundació des de l’any 1703 fins a l’any 1838.

          Va començar l’acte amb unes paraules de l’editor Lleonard Muntaner, que va elogiar la tasca de Gabriel Pieras, que ja ha editat una sèrie de llibres en el seu editorial, igualment la tasca de l’Ajuntament d’Inca que fomenta la cultura.

            Per la seva banda, el Doctor Bartomeu Martínez va parlar de la personalitat de Gabriel Pieras, que coneix des de fa molts anys. La seva ingent tasca que ha duit a terme a la ciutat, l’amor de Gabriel Pieras a Inca i en aquest cas a Santa Maria la Major, fan que nosaltres puguem apreciar més la ciutat i l’obra com nostra. Aquesta obra és fruit de molts anys de treball i investigació, jo us convido a que vingueu al temple i que el contempleu, amb els retaules, els detalls. Val la pena i us agradarà.

          L’autor del llibre Gabriel Pieras va agrair la col·laboració de l’Ajuntament i de Pedro Pascual a l’edició del llibre, igualment va tenir paraules d’agraïment a la seva esposa i família, ja que a causa de les seves hores d’investigació no els ha pogut dedicar el temps que es mereixen.

          Va recordar que l’any 1977, Mn. Joan Lliteras Miralles, rector de Santa Maria la Major, li va demanar si em podia encarregar de l’arxiu municipal i fruit d’això són els nombrosos escrits al Setmanari Dijous i el present llibre. Ara el meu fill i historiador Miquel Pieras em substitueix en el càrrec d’arxiver parroquial i estic content.

          Va dir que el llibre era fruit del seu amor a Santa Maria la Major, va agrair la presència del nombrós públic i va dir que desitjava que us agradàs el llibre com jo he gaudit d’escriure’l.

          El rector de la Unitat, Mn. Carles Seguí, agraí la tasca de l’Ajuntament d’Inca, Viva Hotels, de la Fundació Cultural Es Convent i Setmanari Dijous. Així com l’amor de Gabriel Pieras cap a Santa Maria la Major, jo li agraeixo el gest que hi hagi editat el llibre i que els que es venguin a la Parròquia serveixin per acabar les obres de la façana del carrer Sirena.

         L’Alcalde d’Inca, Virgili Moreno, va dir que era una satisfacció per a l’Ajuntament col·laborar en l’edició d’aquesta obra. Estam satisfets del gran treball de Gabriel Pieras. Nosaltres fem l’aportació municipal de donar els llibres a la Parròquia per ajudar a pagar aquesta obra. Jo convido a la gent que llegeixi el llibre val la pena i segur que amb això apreciarà més Santa Maria la Major i Inca.

           Va finalitzar els parlaments el Bisbe de Mallorca monsenyor Sebastià Taltavull, va elogiar la tasca de Gabriel Pieras. He llegit el llibre i és fruit del treball de recerca i amor cap a Santa Maria la Major. Amb la seva lectura he recordat a les persones que van construir el temple i els inquers que van ajudar a la seva construcció.

          Tots els parlaments van ser molt aplaudits pel nombrós públic. Al costat de la porta de l’entrada del temple es van vendre molts llibres, que, un copa acabat l’acte, va signar Gabriel Pieras.

          Sens dubte un acte cultural important. Val la pena comprar i tenir el llibre, ja que és una joia i ajudem entre tots a pagar la resta de l’obra de la façana del carrer Sirena.                                             

 Guillem Coll Morro

 

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: