La processó va durar quatre hores, amb la participació de molts de fidels

     El passat dia 27 de maig a la vesprada va sortir en processó la venerada imatge de santa Maria la Major, que des d’una setmana abans fou baixada del seu cambril perquè totes les persones, principalment les majors i que tenen difícil accés per pujar la seva escala, la poguessin venerar. Talment ja va passar cinquanta anys abans, l’any 1967, en què també va recórrer la ciutat, i fou després coronada en el Nou Camp d’Inca.

     A les vuit del vespre va començar l’acte amb unes paraules de benvinguda a càrrec del rector de la Unitat de la Mare de Déu, Mn. Antoni Vadell, que va dir: “Viurem una jornada entranyable, la Mare de Déu dels inquers es passejarà per tota la ciutat; des de fa sis segles ella és la Madona d’Inca. Sense presses, perquè ella es pugui trobar amb tots els seus fills, principalment amb els malats, els més necessitats, els que ho passen malament, i que els ajudi i protegesqui.” Va donar la benvinguda a Monsenyor Valentí Miserachs, que havia vengut des de Roma per a aquests actes. A la processó també participaren i ajudaren amb les seves músiques la Banda de Tambors i Cornetes de la Confraria de Crist Rei, i la Banda Joventut d’Inca.

     El recorregut va ser des de Santa Maria la Major cap a Sant Francesc, Crist Rei, Sant Domingo, Monges Tancades i tornada cap a Santa Maria la Major. A cada una de les aturades es va llegir un fragment de l’Evangeli amb una petita reflexió i es va resar una desena del rosari.

     Després de la primera que es va fer a la parròquia de Santa Maria la Major, la imatge portada a coll va sortir del temple, amb els sacerdots i fidels darrere d’aquesta. Emotiu fou quan quatre dones, amb la presidenta de la Confraria de Santa Maria la Major, varen treure la imatge del temple, i dins la plaça el públic present els va dedicar emotiva i gran ovació.

     Els canvis de torn foren constants, perquè totes les persones que ho volguessin poguessin dur la imatge durant un tram del recorregut. Des de Santa Maria la Major es va anar a l’església de Sant Francesc, passant per davant de la Residència Miquel Mir.

     Des de Sant Francesc havien d’anar cap a Crist Rei pel carrer de Fra Juníper Serra i Can Rayó, esquivant la fira de la cervesa i vegana que en aquest dia se celebrava a la Gran Via de Colom. Pel carrer de Vicenç Ensenyat es dirigiren cap al carrer del General Luque. Emotiu fou el moment en què la imatge de Santa Maria la Major va passar per davall del pont del tren en el seu recorregut cap a la parròquia de Crist Rei.

     Una vegada realitzat l’acte a l’interior de la parròquia de la populosa barriada del Quarter, es va dirigir, passant pel túnel i davant de la plaça de toros, fins a la parròquia de Sant Domingo, on es realitzà la corresponent lectura, reflexió i res de la part del rosari.

     Des de la parròquia de Sant Domingo pel carrer del Rei es varen dirigir cap al monestir de Sant Bartomeu (Monges Tancades); la imatge de Santa Maria la Major fou col·locada a la clasta conventual junt al portal del temple, i els fidels que participaven a l’acte omplien totalment l’espai mentre les monges feien sonar les campanes monàstiques.

     Ja quan passaven de les onze trenta de la nit, la imatge va sortir del convent costa avall; la Mare Priora Sor Teresa Escartín, juntament amb sor Maria Dolors Gualda i tots els fidels que ho volgueren, es dirigien pel carrer de les Monges i la Font cap a la parròquia de Santa Maria la Major. Un moment entranyable fou quan en el carrer de la Font l’equip de pastoral de la Unitat, el rector Antoni Vadell, els vicaris Carles Seguí i el P. Vicenç Miró, i el diaca permanent Mn. Rafel Verger agafaren la imatge costa amunt cap al carrer de la Sirena, i va entrar a la parròquia de Santa Maria la Major entre els aplaudiments dels fidels que emocionats cridaven: “Visca Santa Maria la Major, visca Inca.”

     A les dotze de la nit va acabar la processó festiva. Mons. Valentí Mirserachs Grau, canonge de la basílica de Santa Maria la Major de Roma, va afirmar: “És emocionant veure com un poble honora la seva mare, i jo en aquests dies que estic amb vosaltres ho he pogut comprovar. Us beneesc a tots els presents i famílies, i us convid a continuar amb la vostra devoció a la Mare Santa Maria la Major, teniu una bella imatge seva.”

     Per la seva banda, Mn. Antoni Vadell va expressar el seu agraïment “a totes les persones que han col·laborat perquè la processó hagi estat participada i emotiva; a tots els que han col·laborat adornant i preparant els temples; a la Banda de Tambors i Cornetes de la Confraria de Crist Rei i a la Banda Joventut Inca, que ens han animat amb la seva presència i música. En nom de la. Mare de Déu, gràcies a tots i que santa Maria la Major beneesqui el poble d’Inca”.

                                                    Altres actes

     Els actes varen durar una setmana grossa, començant amb una interessant exposició de fotografia sobre la coronació i el pregó que féu el sacerdot i historiador inquer Mn. Pere Fiol, amb un gran concert marià a càrrec de l’orfeó inquer l’Harpa d’Inca.

     També cal destacar l’ofrena floral dels escolars d’Inca a Santa Maria la Major, a la qual varen demanar la protecció per a les famílies i els més necessitats de la població, i un interessant concert de l’Escolania dels Blavets de Lluc el dijous a la festa del Sant Crist, que es feia la mateixa setmana.

     El darrer acte fou la missa d’acció de gràcies per la coronació pontifícia que va presidir Mons. Valentí Miserachs, amb una ofrena floral que com cada any varen fer a la Mare de Déu, a la qual varen prendre part moltes associacions i institucions de la ciutat, si bé hem de dir que enguany en diumenge hi hagué més participació. En aquest acte es va dur a terme l’agermanament amb la basílica del mateix nom de Roma.

Guillem Coll

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: