Un horabaixa amb Flavia, la passió d’una cooperant per atendre els refugiats

La integrant de la ONG catòlica CESAL va explicar el seu treball als camps del Líban

Fa només tres mesos que la jove catalana Flavia Chevallard ha iniciat el seu treball de cooperant als camps de refugiats de Líban, però ja té ben clar quina és la seva tasca, aconseguir que l’educació arribi als infants refugiats. Molts d’ells són siris que han fugit de la guerra, d’altres palestins que també han sortit de Siria o bé pertanyen a famílies de refugiats que ja es trobaven al Líban des de fa dècades. Viuen en petits campaments improvisats al camp, en algun lloc on puguin aconseguir un poc de feina que els permeti malviure. Les tendes, fetes amb quatre ferros i troços de roba, no frenen ni l’aigua, ni les gelades de l’hivern, ni el calor sufocant de l’estiu i necessiten l’ajut de les ONGs per poder tenir aigua i soportar els rigors meterològics. Malgrat tot, dins aquestes condicions extremes hi resideix la llavor de l’esperança.

Flavia ho té clar, si algun dia la guerra de Síria acaba qui podrà reconstruir el país són aquests infants, perquè aquells que han arribat als països del primer món difícilment tornaran. Però perquè aquests nins puguin aixecar Síria de les runes, és necessari que puguin anar a l’escola. Flavia pertany a l’ONG catòlica CESAL, que des dels anys 90, juntament amb la italiana AVSI, treballen al Líban. En una breu estada a Mallorca, la jove cooperant va voler explicar el seu treball al Líban, en una conferència que es va celebrar el passat dimecres 14 de desembre a la Fàbrica Can Ramis d’Inca. Flavia conta als assistents com AVSI-CESAL organitzen cursos intensius de sis mesos perquè aquests nins aprenguin anglès i francès i puguin entrar a les escoles libaneses, que parlen dos idiomes desconeguts per a ells. Perquè a més de l’educació també es vol aconseguir la integració dels inmigrants en el país d’acollida. AVSI-CESAL treballen des de la dignitat com a persones dels refugiats i a més dels mitjans per sobreviure també els ofereix una acollida humana plena d’afecte i d’esperança cristiana.

Flavia ha vengut a contar al primer món com aquestes persones estan a mercè de decisions polítiques que van posant traves als seu futur perquè els miren no com a les persones que són, sinó com a la xifra del “cupo” que s’ha de repartir entre els països més rics. Mentrestant AVSI, CESAL i altres ONGS continuaran acompanyant-los a peu de tenda. Ella encara restarà un any més al Liban, ella i altres cooperants duran a terme molts altres projectes que seran possibles per la col·laboració d’Occident. Podeu seguir les activitats de Flavia i els seus companys a través de la web www.cesal.org.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: