L’Ascensió del Senyor (8 de maig de 2016)

Sessió de reflexió i pregària

Grup de Catequesi Litúrgica de Lloseta, Mallorca

dia 5-maig-2016

 

Pregària inicial

Senyor, Déu i Pare nostre, després d’haver sentit la Bona Nova del vostre Regne, que ens ha revelat el vostre Fill Jesucrist, i després d’haver contemplat la seva ascensió i la desaparició del seu cos entre els núbols, no ens queda sinó donar-vos infinites gràcies per haver-nos obert els ulls i el cor a tan grans misteris i per fer-nos sentir cada dia el desig i la presència de Jesús, que no ens ha deixat sols (jo seré amb vosaltres cada dia fins a la fi del món, Mt 28,20).

 

Ambientació

Camp obert, prop de Betània. Jesús donant les darreres instruccions als seus deixebles: no us allunyeu de Jerusalem, esperau aquí la promesa del Pare, d’aquí a pocs dies sereu batejats amb l’Esperit Sant…, rebreu una força que vos farà testimonis meus fins als límits més llunyans de la terra.

Després de dir això, Jesús sorprèn a tothom enlairant-se i desapareixent entre els núbols. Tots els deixebles segur que quedaren astorats i embadalits, com a hipnotitzats, fins que el perderen de vista.

Immediatament dos àngels asseguren a tots els presents que així com l’han vist anar-se’n, aquest Jesús tornarà.

Què descobrim

En els continguts que ens ofereix la mare Església en aquest Diumenge de l’Ascensió per celebrar i mantenir viva la nostra fe, podem destacar:

Jesús se’n va d’aquest món de forma extraordinària, igual que havia vingut de forma extraordinària

 

Lectures dels Fets dels Apòstols (Ac 1,1-11) i de l’Evangeli (Lc 24,46-53).

Poques vegades coincideixen la primera lectura i l’Evangeli, però en aquesta festa sí. La primera és l’inici del llibre dels Fets dels Apòstols i l’altra és el final de l’Evangeli de Sant Lluc. Les dues lectures tracten de les darreres recomanacions de Jesús i narren, després, la seva ascensió al cel i el retorn al Pare.

Jesús ens fa el resum explicatiu del seu personatge, per si no els havia quedat clar encara als deixebles, i ho lliga tot amb el que deien d’ell (del Messies) les Escriptures, passant tot seguit a concretar el que serà, a partir de llavors, la missió a la terra de l’Església naixent: la injecció de força per donar testimoni ens vindrà de dalt.

Aquests fets demostren la importància cabdal del Fill, enviat del Pare

Després de la resurrecció i de l’ascensió de Jesús, els seus apòstols i seguidors pogueren entendre millor tot el que havien vist, sentit i viscut al costat de Jesús. Va ser, a partir de llavors, que se’ls obrí l’enteniment i que descobriren la grandesa dels fets que havien presenciat amb tota la seva magnitud i a la llum de les Escriptures.

Va ser, a partir de llavors, que entengueren la dimensió messiànica de les seves vides en haver estat associats al Messies en persona i elegits per ell per ser transmissors de la Bona Nova del Regne de Déu a tots els pobles.

Nosaltres estam ara -2.000 anys després- en una situació semblant: d’alguna manera hem estat també “tocats” i elegits per escampar i donar testimoni del Regne de Déu, amb la mateixa missió que els deixebles de Jesús. Per això som la continuació de l’Església de Crist, aquella petita comunitat engrescada i encuriosida per allò completament nou que havien viscut.

 

El Salm 46 ben festiu i sonor en l’ascensió del Senyor

Déu puja enmig d’aclamacions,

al so dels corns puja el Senyor.

Aplaudiu pobles de tot el món,

aclamau Déu amb entusiasme.

Cantau a Déu un himne,

que és rei de tot el món.

Déu regna sobre les nacions,

Déu seu al trono sagrat.

 

Magnífica oració de sant Pau, reveladora de la riquesa immensa de la nostra fe

2na Lectura, carta de sant Pau als cristians d’Efes: Ef 1,17-23.

 

Deman al Déu de nostre Senyor Jesucrist, el Pare gloriós, que us concedeixi els dons espirituals d’una comprensio profunda de la seva revelació, perquè conegueu de veritat qui és ell; li deman també que il·lumini la mirada interior del vostre cor perquè conegueu a quina esperança ens ha cridat, quines riqueses de glòria ens té reservades en l’heretat que ell ens dóna entre els sants.

Podríem viure mil vides en aquesta terra i encara no arribaríem a entendre per complet les riqueses del Regne de Déu. Tal volta, per això, hi ha tants de sants i cada un d’ells expressa un matís parcial de la seva comprensió: potser l’única que va copsar en plenitud el missatge revelador del Regne va ser Maria, la mare de Jesús.

 

Per ser testimonis de Jesús i de la Bona Nova la força ens ve de l’Esperit Sant

L’Esperit ens il·lumina i dóna coratge a tots els membres de l’Església, per dur a terme la missió: hem estat batejats amb l’Esperit Sant i hem rebut una força que ens ha fet testimonis de Jesucrist al món.

 

Conseqüències per a millorar la vivència de la nostra fe

Preparem-nos per a rebre l’Esperit Sant, preparem la Pasqua Granada

No ens dispersem: unim-nos en la pregària per a rebre l’Esperit Sant, Ell ens ho farà entendre tot. Conservem el caliu de l’Església, un foc permanent.

 

liturgia.jpg

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.