V Diumenge de Quaresma (13 de març de 2016)

Sessió de reflexió i pregària

Grup de Catequesi Litúrgica de Lloseta, Mallorca,

dia 10-març-2016

 

Ambientació

 La carrera arriba al final: les suors, els esforços, valen la pena, ja endevinam el goig de la Pasqua: els qui sembraven amb llàgrimes als ulls criden de goig a la sega (Salm 125).

El desert deixarà de ser un desert: faré córrer rius i rierols perquè begui el meu poble que jo m’he escollit (Is 43, 20)

Jesús ajupit dibuixant a terra amb un dit: l’Antiga Llei de Moisès donarà pas a la Nova Llei, la de l’amor, el perdó i la misericòrdia: ¿no us adonau que ja comença a néixer una cosa nova?

La Pasqua de Jesucrist reconcilia la Humanitat amb Déu-Pare: els humans reconciliats tenim una manera nova de ser-en-el-món.

Què descobrim

En els continguts que ens ofereix la mare Església en aquest V Diumenge de Quaresma per mantenir viva la nostra fe, podem destacar:

Com és Jesús: tendre, compassiu, acollidor, misericordiós, no té en compte els nostres pecats

A l’Evangeli de sant Joan (Jn 8,1-11), veim un altra vegada a Jesús com a excel·lent pedagog, que ens mostra el rostre misericordiós del Pare-Déu, davant d’un dilema difícil de resoldre. Per a resoldre’l no havia de tenir en compte davant tothom la llei sagrada de Moisès.

Així i tot, Jesús no té por i parla amb el cor a la mà: ens dóna una lliçó brillant de saviesa, ens revela com és el cor del nostre Pare-Déu: reconciliau-vos amb mi de tot cor, diu el Senyor, que som clement i misericordiós (Jl 2,12-13).

Jesús es fa un autoretrat i és una còpia exacta del rostre del seu Pare bo i misericordiós (talment el pare de la paràbola del diumenge passat).

Quant diferents són els meus pensaments dels vostres, la meva lògica de la vostra… ¿No vos temeu que comença a aparéixer alguna cosa nova entre vosaltres? L’Amor sense límits està aquí enmig vostre: no vos ne temeu?

El poble d’Israel proclamarà la meva lloança

1a. Lectura del Llibre d’Isaïes (Is 43,1621). El Senyor obrí un camí enmig de l’aigua impetuosa i fa que corrin rius pel desert… ¿No vos ne temeu que estic a punt de fer una cosa nova que ja comença a néixer?

Des de la perspectiva històrica, els creients d’avui som el poble que el Senyor s’ha configurat i proclamam la seva lloança. Alabam el Senyor des de tots els angles i li agraïm que en Jesucrist ens hagi revelat el rostre i el cor del Pare i que per la seva Pasqua ens hagi reconciliat amb Ell i ens hagi fet renéixer a una vida nova.

El Salm 125: És magnífic lo que el Senyor fa a favor nostre: sonen càntics de celebració.

El Senyor ha renovat la nostra vida, com l’aigua renova el desert.

És magnífic lo que el Senyor ha fet a favor nostre, amb quin goig ho hem de celebrar!!!, que la nostra boca s’ompli d’alegria, de crits i de rialles…

Sant Pau ens diu que Jesucrist s’apoderà d’ell

2a Lectura Carta de sant Pau als cristians de Filips (Fl 3,8-14)

I va córrer la cursa com a posseït per Jesucrist, el centre i el valor més gran de la seva vida: el meu desig és conèixer Crist, compartir la seva passió  i experimentar el poder de la seva resurrecció, és a dir, viure plenament la Pasqua.

Pau considera que no hi ha res comparable al bé suprem de conèixer Jesucrist.

Conseqüències per a millorar la vivència de la nostra fe

Aprofitem aquestes setmanes abans de Pasqua per conèixer més i millor Jesucrist

El rostre i el cor del Pare-Déu, el qui per la seva mort i resurrecció ha reconciliat la Humanitat amb Ell, el qui ha transformat la nostra vida sobre la Terra, donant lloc a un ésser humà nou.

Continuem practicant la misericòrdia amb els nostres conciutadans

No jutgem els altres, no mirem el que ells fan malament, no donem lliçons a ningú, com feien els levites i els fariseus. Tots som subjectes de perdó.

La carrera que féim en aquesta vida cap a la meta es redueix a practicar la misericòrdia: com més misericordiosos siguem, més ens semblarem a Jesucrist i al seu Pare-Bo, que ens ha fet criatures noves per la pràctica del seu nou manament.

Aconsellam llegir i meditar l’escrit de Mn. Teodor Suau i Puig per aquest 5è Diumenge de Quaresma.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.